Friday, August 27, 2010

ikan patin masak tempoyak


Ramai antara kita setiap hari pening memikirkan nak masak hari ini. Tanya pada abang," katanya masaklah apa-apa". Tanya pada anak-anak, gitu juga jawabnya. Jadi, apakata hari ini kita masak ikan patin masak tempoyak.Bahan-bahannya senang didapati. Cara memasaknya pun mudah


Bahan-bahan
Seekor ikan patin sederhana besarnya
10 tangkai cili padi (jika mau pedas, boleh tambah)
Sedikit kunyit hidup
Sedikit tempoyak
Sedikit daun kesom
Garam, aji
Cara memasak
1. Bersihkan ikan
2. Kisar cili padi beserta kunyit,masak hingga mendidih.
3. Masukkan ikan, daun kesom, garam , aji.
4. Masak hingga pekat, angkat.Sedia dihidang.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails