Timun dikenali juga sebagai cucumber atau nama botaninya cucumis sativus. Ianya kaya dengan vitamin dan mineral. Isi timun mengandungi kandungan air yang tinggi serta vitamin c yang dikatakan mampu merangsang pertumbuhan semula sel,kesihatan imun dan bertindak sebagai antioksida berkuasa. Kulit timun pula mengandungi serat yang membantu badan membuang bahan buangan secara semulajadi melalui kesan diuretik dan laksatif, juga mengandungi pati mineral seperti kalium yang membantu menyeimbangkan garam dalam tubuh dan mengawal tekanan darah tinggi serta menyokong kesihatan jantung.Zat dan khasiat timun hanya akan diperoleh jika dimakan tanpa membuang kulit.
Buah timun digunakan untuk membersih sistem tubuh dengan cara membuang bahan buangan dan toksin. Biji timun digunakan untuk menyingkirkan cacing. Jus timun amat baik dalam merawat penyakit gigi dan gusi . Timun juga digunakan sebagai bahan untuk kecantikan wanita iaitu sebagai pelembap semulajadi, mencegah kedutan dan penuaan. Dengan meletakkan hirisan timun disekeliling mata,ia mampu menghilangkan lingkaran gelap, melegakan keletihan mata, serta merawat masaalah mata bengkak dan sembab. Cubalah !
1 comment:
menarik ni
Post a Comment